Qui som

Tossol

Despatx Col·lectiu

Arxiu Històric Fané

 

Aquest “nou despatx”, Despatx Col·lectiu Tossol, de fet, no és nou. Diguem que és un “reciclatge”, doncs, el ser un espai de treball i d’activitats, ja li ve de lluny… de molt lluny.

foto postal antiga, vista carretera i platja entrada del poble

Així, si be poc en sabem de quan a segle XVIII aquest avui local del 19 del vell carrer del Tossol, era la casa d’un home de mar, si sabem que, al segle XIX, ja amb l’arribada dels meus rebesavis, com tantes altres cases del nucli antic d’Areny, va esdevenir una “casa de pagès urbana”, amb entrada pel carro, cub per la verema, cort pel cavall –aquí on som ara- pallissa –aquí sobre- etcètera.

Després, ja al segle XX, molts del baixos d’aquestes cases, es convertien en fabriquetes, botigues i similars, i aquesta en concret, va esdevenir obrador de la “tocineria” de casa –on es desfeia el porc i, s’elaboraven els embotits- amb una primitiva cambra frigorífica, magatzems etc.

Qui som: tocineria abans de despatx

A la segona meitat del XX, s’acabà enderrocant tot i aquesta planta baixa, es convertí en un garatge diàfan, la porta corredissa del qual hem volgut mantenir.

Qui som: foto garatge abans de despatx

El garatge fou desplaçat principalment per l’arxiu-biblioteca de Despatx d’Arquitectura i Urbanisme –un quasi “arxiu històric” que també mantenim- fins que, finalment, l’hem convertit en l’actual oficina -que volem esdevingui col·lectiva- i que avui inaugurem.

Així, des que el 1966 em vaig incorporar al mon professional -aleshores com a aparellador- de seguida vam muntar la que en vam dir “oficina tècnica de aparelladors Arnau-Badosa-Fané” – pel cert, aquí sobre mateix- fins que tots vam madurar prou com pet emprendre el vol cadascú pel seu compte.

Tossol: sala d'actes 4

Al 1975, ja arquitecte vam emprendre al carrer la Costa de Barcelona “LC Arquitectes” -Fané- Gonzalez-Mir-Martinez- de on es segregà uns anys després al carrer Balmes Fané-Mir Arquitectes i des dels 90, ja al Tossol d’Arenys Despatx d’Arquitectura i Urbanisme, ara amb despatx a Mataró i, com hem dit, amb el seu “arxiu històric” aquí mateix.

Plànol del local de DC Tossol